ClickCease

Bliv klog på urværker

Når du skal vælge dit nye ur, er det væsentligt, at du gør dig nogle overvejelser omkring dine ønsker. Det er væsentligt at overveje, hvilke funktioner, du ønsker dit nye ur skal have, og du skal desuden overveje, hvordan uret skal se ud og hvornår det skal bruges. En af de første overvejelser, som du kan gøre dig kan være hvilke type urværk du er interesseret. Om du ønsker det ene eller det andet er enormt individuelt, og nogle foretrækker et bestemt urværk fremfor andre typer. Urværket driver uret, og kan betegnes som urets motor. Urværket er placeret inde i selve urkassen, og det er ofte urværket, som er afgørende for urets kvalitet. Som udgangspunkt findes der to forskellige typer urværker nemlig quartz og mekaniske urværker. Det er urværket, som river uret og sikrer, at viserne rykker sig som nødvendigt, og du derfor ret præcist kan se, hvad klokken er.

Uanset hvilke type urværk, som du ønsker i dit ur, er det vigtigt, at du finder et ur, som passer til din personlige stil. Vi har et udvalg af forskellige ure, hvor du finder helt klassiske ure i et stilrent design til mere prangende ure præget med sten i trendy farver.

Quartz urværk

Quartzure er de mest almindelige på markedet og er som oftest billigere end det mekaniske ur. Et quartz ur er elektronisk og får strøm fra et batteri. Der findes flere forskellige typer quartz urværk, og de fås derfor også i varierende kvalitet og prisklasser. Seiko var det først urmærke til at introducere quartz-uret til markedet, og det lykkedes for dem i 1969. Urværket fungerer i en kombination mellem batteriet og den lille quartzkrystal, der sidder i urværket. Batteriet sender elektricitet gennem krystallen, hvilket får den til at oscillere. Dette driver den lille motor i værket, og viserne vil bevæge sig med konstant hastighed. Quartzurværker er enormt præcise og vil typisk ikke tabe mere end fem sekunder om måneden. Med et quartzurværk får du altså et ur, der er enormt præcist, og du får her et ur, som er nemt for dig at have med at gøre. Når batteriet skal skiftes, kan du blot tage det forbi en urmager, og så kan de på ganske kort tid skifte batteriet for dig. Quartzurværket er typisk et billigere urværk end det mekaniske urværk, og det et er derfor et ideelt sted at starte, når du skal vælge et nyt ur.

Solar-ure (Underpunkt til quartz-ure)

Solar er en udgave af et quartzdrevet ur, som ikke behøver at få skiftet batteri. Solaruret får nemlig sin energi fra lyset. Et solarur lagrer energien i et selvopladeligt batteri, som ikke skal udskiftes. Ved at købe et solar-ur får du derfor et ur, der ikke kræver særlig meget vedligeholdelse. Seiko kan betragtes som værende førende indenfor solarure, og det var dem, som lancerede det første ur drevet af lysenergi tilbage i 1977. Sidenhen er der flere forskellige mærker, som er begyndt at producere solarure. Et solarur drives ikke kun ved sollys, men lades op når det udsættes for alle former for lyskilder. En af de største fordele ved solarure er, at det kan lagre energien på batteriet, og du kan derfor forvente, at uret kan ligge 6 måneder uden, at det løber tør for strøm. Bærer du uret til dagligt vil det blive udsat for dagligt lys, og det vil derfor forblive fuldt opladt. En af fordelene ved et solarur er desuden, at det er et mere miljøvenligt ur, da batteriet ikke skal skiftes.

Kinetisk-ur (Underpunkt til quartz-ure)

Udover solaruret står Seiko også bag udviklingen af det kinetiske ur, som også er et quartzur drevet af kinetisk energi. I 1986 afslørede Seiko den første prototype under navnet Automatic Generating System, men blev senere omdøbt til Kinetic. Det kinetiske ur blev introduceret til markedet tilbage i 1988, og det er et ur, som drives af bevægelse. Et kinetisk ur kan på sin vis beskrives som en hybrid mellem et quartzur og et automatisk ur, da det er et ur, som kører på batteri, der oplades af bevægelse. Den kinetiske energi skabes ved, at der sidder en lille rotor, som drejer rundt inde i uret, når du bevæger dig. Batteriet bliver derfor ladet op, når du er i bevægelse. På samme måde som solaruret kan det kinetiske ur holde cirka 6 måneder, når det ikke er i brug, men du skal blot bære på det i ganske kort tid for, at det bliver ladet op.

Mekanisk urværk -automatisk eller manuelt

Det mekaniske urværk fås i to forskellige modeller nemlig manuelle og automatiske urværk. Et mekanisk ur fungerer uden nogen former for batteri, men skal manuelt trækkes op, og det er ofte noget, man kun ser i dyre ure, da det kan være en bekostelig affære at eje et mekanisk ur. Nogle mener dog, at et mekanisk ur er det eneste rigtigt, og der er noget helt unikt ved at skulle trække sit ur op. Det mekaniske ur blev opfundet før quartzuret, og du får derfor et ur med en masse historie, hvis du ønsker at investere i et mekanisk urværk. Når uret trækkes op, er det en lille fjeder, som langsomt trækkes op og frigiver energi til urets tandhjul, hvilket for viserne til at bevæge sig. Når energien er brugt op, skal uret igen trækkes op i indstilles på ny. Et manuelt mekanisk ur kræver derfor mere arbejde end et quartzurværk. En af de store fordele ved et mekanisk ur er, at de er af enormt høj kvalitet, og vil derfor holde i flere generationer, hvilket man ikke kan forvente af et quartzur. Det kan forventes at et manuelt optrukket mekanisk ur typisk skal serviceres hos en urmager en gang hver femte år. Udover det manuelle urværk, kan du også finde automatiske mekaniske urværk. Det automatiske urværk opsamler selv energi, når uret bevæges, og du behøver derfor ikke selv at trække uret op. Man slipper derfor selv for at huske og trække uret op. Derudover har man de samme fordele som med et manuelt optrukket ur, men uden at skulle bekymre sig for, hvornår uret skal trækkes op. Det kræver blot, at man bærer uret dagligt, da det automatiske ur er afhængig af, at det er i bevægelse. Når et mekanisk ur er trukket helt op, vil det typisk have en gangreserve mellem 36-48 timer, så det kan derfor være en god vane, at huske og trække det op på et bestemt tidspunkt hver dag. Du trækker uret op ved at dreje 10-15 gange med uret på kronen. Det frarådes at dreje mere end 15 gange per gang, da du kan risikere at skade urværket på denne måde.

Digital vs. Analogt ur

Er du i tvivl om, hvad forskellen på et digitalt og analogt ur er? Et digitalt ur viser tiden med tal på din urskive, hvor et analogt ur derimod viser tiden med visere. Her har du typisk en viser for timer, minutter og i de fleste tilfælde sekunder.

Find dit næste ur

Du skal derfor gøre dig nogle overvejelser omkring valg af urværk, når du skal investere i dit næste ur. Der er fordele og ulemper ved både quartz og mekaniske ure, men om du ønsker det ene fremfor det andet, er helt op til dig. Vi har et udvalg af forskellige ure, og du finder naturligvis ure i forskellige prisklasser, så du kan finde et, som passer helt perfekt til dine behov.