NYE VARER TILFØJET TIL VORES OUTLET

Ur guide

Urguide

Hvad skal du kigge efter, når du er på udkig efter et nyt ur?
Vi forsøger at guide dig igennem de forskellige urværker, urglas samt vedligeholdelse af forskellige ure. 


URVÆRKER


QUARTZ URVÆRK

Quartzure er de mest populære på markedet og er, som oftest billigere end mekaniske ure. Et quartz ur er elektronisk og får strøm fra et batteri. Der findes flere forskellige typer quartz urværk, og de fås derfor også i varierende kvalitet og prisklasser.

Seiko var det først urmærke til at introducere quartz-uret til markedet, og det lykkedes for dem i 1969. Urværket fungerer i en kombination mellem batteriet og den lille quartzkrystal, der sidder i urværket.

Med et quartzurværk får du altså et ur, der er præcist og, som er nemt for dig at have med at gøre. Når batteriet skal skiftes, kan du blot tage det forbi en urmager, og så kan de på ganske kort tid skifte batteriet for dig. 

 

MEKANISK URVÆRK

Det mekaniske urværk fås i to forskellige modeller – manuel- og automatisk urværk.

Et mekanisk ur fungerer uden nogen former for batteri, men skal manuelt trækkes op. En af de store fordele ved et mekanisk ur er, at de er af enormt høj kvalitet, og vil derfor holde i flere generationer, hvilket man ikke kan forvente af et quartzur.
Det kan forventes at et manuelt optrukket mekanisk ur typisk skal serviceres hos en urmager en gang hver femte år.

Udover det manuelle urværk, kan du også finde automatiske mekaniske urværk.
Det automatiske urværk opsamler selv energi, når uret bevæges, og du behøver derfor ikke selv at trække uret op. Derudover har man de samme fordele som med et manuelt optrukket ur, men uden at skulle bekymre sig for, hvornår uret skal trækkes op.

Det kræver blot, at man bærer uret dagligt, da det automatiske ur er afhængig af, at det er i bevægelse. Når et mekanisk ur er trukket helt op, vil det typisk have en gangreserve mellem 36-48 timer, så det kan derfor være en god vane, at huske og trække det op på et bestemt tidspunkt hver dag. 

URGLAS


MINERALGLAS

Mineralglas er én af de mest udbredte glastyper i ure, og det er særdeles populært blandt mange urbrands. Mineralglas fås i varierende kvaliteter, men det er et modstandsdygtigt materiale og det er derfor sværere at ridse, men ridsefrit er mineralglas ikke.

Mineralglas er hårdere end almindeligt glas, men det er stadig modtageligt overfor ridser og stød, sammenlignet med safirglas. Såfremt et mineralglas får mange ridser, anbefales det altid at skifte glasset, da du ellers kan risikere, at glasset splintre, hvis det udsættes for slag og stød.

Et mineralglas har typisk en hårdhed mellem 500 og 800 Vickers. Vickersprøven anvendes til at bestemme glas såvel som metallers hårdhed.

SAFIRGLAS

Safirglas er ekstra modstandsdygtigt overfor ridser og det er op til syv gange hårdere end stål. Safirglas har typisk en hårdhed på 2200-2300 Vickers, og er derfor betydeligt hårdere end mineralglas.
Da safirglas er hårdere end mineralglas, er det mere bekosteligt at fremstille, og det vil derfor oftest være dyrere at anskaffe sig et ur med safirglas end et med mineralglas.

Hvis du vælger et ur med et safirglas, får du et ur, der vil holde sig flot i rigtig mange år, og det kan derfor i nogle tilfælde godt betale sig at investere i et ur med safirglas.

En af ulemperne ved safirglas er naturligvis prisen på fremstillingen, men det har også en del genskin, hvorfor de fleste safirglas skal behandles med en anti-reflekterende behandling, som gør det nemmere at aflæse uret. 
 

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE


Hvis urets skive er beskidt eller støvet, anbefaler vi, at du tørre det af med en ikke-slibende, blød klud.

Hvis remmen eller armbåndet er beskidt, kan du bruge en fugtig klud til at pudse remmen. Du må dog ikke lægge uret i vand eller bruge meget varmt vand, da det kan påvirke urets farve.

Du skal desuden være opmærksom på, at du ikke må rengøre dit ur med kemiske midler, da det kan beskadige uret, og de materialer, som uret er lavet af.

Det er vigtigt, at et ur ikke udsættes for store temperaturforskelle og høj luftfugtighed, da dette kan skabe kondens i uret. Vi anbefaler derfor at undgå at bære uret i bad, sauna og i områder, hvor der ellers kan være store temperaturforskelle.

Er dit ur drevet af et batteri, og er det stoppet med at virke, så sørg for at få skriftet batteriet i dit ur hurtigst muligt, når de stopper med at virke. Et gammelt batteri kan lække, og væsken kan forårsage langvarig skade i uret, hvorfor vi anbefaler, at du skifter det hurtigst muligt.

Indstil gerne dit mekaniske ur mindst en gang om måneden, også når du ikke bruger det, så er du sikker på, at olierne og smøremidlerne holdes friske.

Hos Aveny, er vi også eksperter inden for ure og du kan derfor trygt indlevere dit ur hos os, hvad enten du har et batteri, som skal udskiftes eller såfremt du ønsker, at dit ur skal have en service.