ClickCease

Sådan skal du pleje dine ædelstens smykker

Ædelsten inddeles typisk i 2 typer nemlig ægte og uægte ædelsten og behandlingen af disse afhænger af, hvilken gruppe de placerer sig i. Men fælles for dem alle er, at de kræver regelmæssig pleje.

Pleje og rengøring af smaragder, safirer, rubiner og diamanter

Disse typer ædelsten er de hårdeste ædelsten, der findes, hvorfor de også er enormt hårdføre. Det er enormt svært at ridse dem, men med tiden kan de godt komme til at se matte og glansløse ud. Dette skyldes fedt, der samler sig på stenene, men dette kan nemt fjernes med en rengøring af smykket. Hvor ofte dit smykke trænger til en rengøring afhænger naturligvis af, hvor tit det anvendes. Stenene kan forsigtigt vaskes i lunken vand med en smule opvaskemiddel, og børstes med en blød tandbørste for at fjerne skidt. Pas dog på ædelmetallet, da dette godt kan ridses. Derefter kan du polere metal og sten op med en pudseklud, og du vil nu have et smukt skinnende smykke. Vi anbefaler altid at tage smykkerne af, når du sover, dyrker sport, gøre rent, og du skal så vidt muligt undgå at udsætte smykkerne for kemikalier så som hårspray, cremer, parfume og rengøringsmidler.

Pleje af øvrige ædelsten

De øvrige sten er af varierende hårdhed, og du finder nogle sten, som ikke tåler samme behandling som smaragder, safirer, rubiner og diamanter. De frarådes derfor at behandle smykkerne med vand og opvaskemiddel, derimod må du kun bruge en fugtig klud til rengøringen af disse ædelsten.

Opbevaring af dine smykker med ædelsten

Hvor længe dine smykker forbliver glansfulde og smukke afhænger i høj grad af, hvordan smykkerne opbevares. Nogle af metallerne har ikke godt af at blive udsat for luft, da de kan anløbe og blive sorte at se på. Det anbefales derfor altid at smykkerne opbevares i lufttætte poser i et smykkeskrin eller i de smykkeæsker, du fik med da du modtog/købte smykket. Desuden anbefales det at opbevare din smykker adskilt fra hinanden, så du undgår, at metallerne ridser hinanden. Du kan eksempelvis købe et smykkeskrin med adskilte rum, så du er sikker på, at smykkerne ikke ligger op og ned ad hinanden.