ClickCease

Lås- og spændetyper til ure

Når du vælger dit ur findes der forskellige typer lukkemekanismer, og du bør derfor overveje, hvilken form for lukkemekanisme, som du ønsker på dit ur. Der findes flere forskellige typer lås og spænder, men nogle typer er mere anvendte i urbranchen end andre. Nedenfor finder du et overblik over nogle af de forskellige lukkemekanismer, som du kan finde på urene.

Foldelås

En foldelås er en af de mest populære låsetyper, når det kommer til ure lavet i stål eller titanium. Foldelåsen består typisk af to eller flere metaldele, som former sig efter håndleddet og klipses på plads. Foldelåsen kollapser om sig selv, og har typisk flere justeringshuller, så lænken kan justeres de sidste par millimeter for et den perfekte pasform. Der er lavet flere forskellige typer foldelåse gennem tiden, og du finder eksempelvis med et ekstra sikkerhedsspænde, som foldes hen over låsen, som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Spænde

Spændelåsen er en klassisk låsetype, som i særdeleshed kendes for ure, der ikke er lavet i metal. Spændet er ret typisk på ure udstyret med læder- gummi- og silikoneremme. Spændelåsen fungerer på præcis samme måde som et bælte, og er derfor mest egnet på remme, som er fleksible, hvorfor det ikke er en låsetype, som du ser på metalremme og lænker.

Sommerfuglelås

Sommerfuglelåsen har fået sit navn, fordi den åbner symmetrisk som en sommerfugl. Låsen åbner fra hver sin side, og klikkes fast. Den er blevet mere og mere populær de seneste par år, og den anvendes både på læderremme og metallænker.

Glidelås

Glidelåsen er en meget anvendt låsetype, der findes på ure med mesh-lænker. Glidelåsen kan flyttes/glides rundt på lænken, og det er derfor nemt at justere placeringen af låsen, så længden passer til dine behov. En glidelås kan flyttes ved, at du med en lille skruetrækker åbner for den sikkerhedsmekanisme, der holder låsen på plads. Herefter kan du rykke låsen til den ønskede placering, og lukke for sikkerhedsmekanismen, så låsen ikke længere kan flyttes. Det er vigtigt at være forsigtig, når man rykker rundt på glidelåsen, og man må på ingen måde være voldsom, når man rykker låsen, da det kan ødelægge låsemekanismen.

Smykkelås

En smykkelås fungerer ved at låsen klikker rundt om en lille stift, og det er derfor en meget simpel lås. Låsen er nem at bruge, og det er typisk en låsetype, som du udelukkende ser på dameure.